Maori begraven koning en kiezen zijn dochter als koningin

Samenleving
door anp
donderdag, 05 september 2024 om 10:45
anp050924116 1

AUCKLAND (ANP/AFP/RTR/DPA) - De Maori in Nieuw-Zeeland hebben hun overleden koning Tuheitia Pootatau Te Wherowhero VII (69) begraven op een heilige plaats voor de inheemse gemeenschap. Zijn jongste kind en enige dochter Nga Wai hono i te po Paki (27) werd kort daarvoor aangewezen als de nieuwe monarch.

De nieuwe koningin werd door duizenden Maori toegejuicht toen ze op het Noordereiland plaatsnam op een houten troon naast de kist van haar vader. Ze droeg traditionele kleding en accessoires. Haar vader stierf vorige week in het ziekenhuis, waar hij een hartoperatie had ondergaan. De aanwezigen namen ceremonieel afscheid met een haka, een ceremoniële dans, en waiata, wat in het Maori zang betekent.

Nga Wai werd gekozen door een raad bestaande uit twaalf vertegenwoordigers van verschillende stammen. Ze is de tweede koningin, haar grootmoeder was de eerste. De rol van koning of koningin wordt niet automatisch doorgegeven. Wel worden telkens directe afstammelingen gekozen. De keuze voor Nga Wai was onverwacht, omdat een van haar twee broers als de waarschijnlijke opvolger werd gezien. Het is gebruikelijk dat het oudste kind en een zoon het leiderschap overneemt.

Ceremoniële rol

De monarch van de Maori heeft geen juridische status in Nieuw-Zeeland en vervult een voornamelijk ceremoniële rol. De koning of koningin is van grote culturele en soms politieke betekenis. De Kiingitanga, de Maori-koningsbeweging, werd in 1858 opgezet om alle stammen te verenigen. De monarch werd toen de tegenhanger van de toenmalige koloniale heerser, de Britse koningin Victoria.

Ongeveer 17 procent van de Nieuw-Zeelandse bevolking bestaat uit Maori, oftewel ongeveer 900.000 mensen. De Maori hebben in vergelijking met andere Nieuw-Zeelanders meer te maken met werkloosheid, armoede, zelfmoord en ziektes zoals kanker, hart- en vaatziekten en diabetes. De gemeenschap heeft sinds vorig jaar te maken met een centrumrechtse regering die beleid gericht op de inheemse bevolking, bijvoorbeeld het promoten van de taal van de Maori, wil terugdraaien.