Nederlandse ouders vinden het meestal best als hun puberkinderen alcohol drinken, ook als ze daarvoor de wettelijke leeftijd nog niet hebben. En ook teveel drinken ´moet toch eens kunnen´.
Die tolerantie leidt tot een hoger drankgebruik. Dat constateert het IJslandse onderzoeksinstituut ICSRA na enquêtes in zes Nederlandse gemeenten. "De grote aanvaarding door ouders verschilt met andere landen"volgens de onderzoeker tegen de
Nos.
De enquetes werden gehouden om er achter te komen waarom IJslandje jongeren veel minder drinken dan hun Nederlandse leeftijdgenoten.
Ruim 4000 jongeren van 15 en 16 jaar oud werd gevraagd naar hun drank, tabaks- en drugsgebruik, maar ook naar ouderlijke betrokken, welzijn en vrijetijdsbesteding.
In de deelnemende gemeenten heeft gemiddeld driekwart van de bevraagde 15- en 16-jarigen ooit alcohol gedronken. Meer dan de helft akte dat nog in de maand voorafgaand aan de enquête. Dat is hoger dan het Europees gemiddelde. Een kwart drinkt ook thuis.Ruim een derde van de tieners is wel eens dronken geweest. Bijna twintig procent was dat in vorige maand nog. Ook dat is hoger dan het Europees gemiddelde.
"De houding van de ouders verrast me,¨ zegt de IJslandse onderzoeker Jón Sigfússon. Hij is geestelijk vader van de 'IJslandse aanpak'. "Als kinderen al drinken op hun vijftiende maken ze vier keer zoveel kans om alcoholist te worden. Ouders moeten daarvan doordrongen worden."
Barbara Werrij, kinderarts van het Antonius Ziekenhuis in Sneek, beaamt dat. "Kinderen die comazuipen lopen echt forse hersenschade op en zakken al snel een niveau op school."