Notaris vindt meer dan een ton aan zwart geld in huis van overleden vrouw. En dan? “De kinderen waren niet blij”

Samenleving
zondag, 25 februari 2024 om 12:30
anp 69117751

Het werk van een notaris is normaal gesproken niet bijster spannend, maar deze beheerder van nalatenschappen heeft een goed verhaal te vertellen. Hij vond samen met een stagiair een dikke stapel bankbiljetten in het huis van een overleden vrouw tijdens een laatste inspectie. Haar kinderen waren niet te spreken over zijn actie.

Geen tijd

“Nu moeder is overleden, moet haar nalatenschap worden afgewikkeld. In haar testament heeft ze vastgelegd dat haar kinderen dat moeten regelen. Maar die wonen aan de andere kant van het land en geven aan dat ‘ze hier geen tijd voor hebben’. Bovendien had moeder toch weinig uit te delen. Het is allemaal de moeite niet waard. Of ik de afhandeling voor mijn rekening kan nemen?”, vertelt de Nederlandse notaris aan HLN.

“Met een stagiaire, het ‘tweede paar ogen’ dat ik altijd meeneem in dit soort gevallen, rijd ik naar moeders appartement om naar papieren te zoeken en de huisraad te fotograferen. De inschatting van de kinderen lijkt juist: armoedig is het woord dat me invalt als ik rondkijk in de kleine woning. Goedkope meubels, een oude televisie, een kast vol schoenendozen, een kaptafeltje met plastic sieraden. In een lade in het dressoir vinden we de papieren die we zochten.”

Meer dan 100.000 euro

“Ik maak me al op om de woning te verlaten, als de wakkere stagiaire zegt: we moeten nog in de keuken kijken. Die oogt al net zo armoedig als de rest van de woning. In de keukenkastjes vinden we pakken macaroni, conservenblikjes, koffie en andere nog bruikbare etenswaren. Die zullen we later aan de Voedselbank schenken.”

“‘Wat ligt daar’, vraagt de stagiaire, die haar hoofd ver in het laatste keukenkastje heeft gestoken. Helemaal achterin pakt ze drie kartonnen dozen. Als we ze openmaken, blijken ze vol te zitten met in aluminiumfolie verpakte briefjes van vijftig euro. We tellen al snel voor meer dan 100.000 aan papiergeld.”

Zwart als de nacht

“Blijkbaar heeft de moeder dit cashgeld buiten het zicht van de belastingdienst gehouden. Kortom, het is zwart geld, zo zwart als de nacht. Als notaris ben ik verplicht om deze vondst aan de Belastingdienst te melden. De kinderen zullen er erfbelasting en achterstallige inkomstenbelasting over moeten betalen.”

“Als ik de kinderen dat vertel, zijn ze niet blij: had ik dat geld niet achter kunnen houden? Nee, dus. De stemming daalt verder als blijkt dat moeder onterecht zorgtoeslag en huurtoeslag heeft ontvangen. Ook die moet deels worden terugbetaald.”

Eigen schuld, dikke bult

“Tja, als ze zelf de nalatenschap hadden afgehandeld, hadden ze die 100.000 euro aan zwart geld in eigen zak kunnen steken. Mag niet, hoort niet, maar gebeurt vaak. Nu moeten ze in totaal ruim 40.000 euro afgeven. Aan de andere kant: ze kunnen elk 30.000 euro schoongewassen in hun zak steken. Dat is, hoe je het wendt of keert, een leuke en vooral onverwachte opsteker. Met dank aan hun ‘arme moedertje’.”