Het is oorlog, schrijft The New York Times. Jongeren worden eindelijk boos over hun achtergestelde positie ten opzichte van de oudere generatie, gaat de krant verder. Met de term 'OK boomer' dienen ze kritische babyboomers van repliek.
In een
virale clip op TikTok, zegt een grijze man met pet, bril en polo: "De millennials en generatie Z hebben het Peter Pan-syndroom. Ze willen maar niet volwassen worden." Duizenden tieners hebben gereageerd met zelfgemaakte video's met de simpele term: 'OK boomer'.
"De oudere generaties groeiden op met een bepaalde mind-set en wij hebben een ander perspectief," legt de 19-jarige Shannon O’Connor uit. "Veel van hen geloven niet in klimaatverandering of vinden dat mensen met gekleurd haar geen baan kunnen krijgen en veel van hen zijn koppig in hun standpunten. Tieners reageren nu met 'OK, boomer'. Het is iets als: wij gaan bewijzen dat je het verkeerd hebt. We gaan wél succesvol worden, want de wereld is veranderd."
Klimaatcrisis'OK boomer' is de algemene reactie geworden van de jongere generatie op ouderen, die commentaar hebben. Deze babyboomers noemen millennials vaak verwend, lui en veeleisend, maar vergeten dat hun eigen generatie het financieel een stuk gemakkelijker had. Bovendien schuiven ze problemen als de opwarming van de aarde en de toenemende sociale ongelijkheid als gevolg van het hyperkapitalisme schaamteloos door naar een volgende generatie.
Financiële ongelijkheidDe millennials (geboren na 1981) en Generatie Z (geboren na 2000) hebben daar genoeg van. Ze gebruiken 'OK boomer' als reactie op rechtse YouTube-video's, tweets van Donald Trump en eigenlijk iedereen boven de 35 die iets denigrerends zegt over jongeren of de onderwerpen die hen bezighouden.
"Gen Z is de eerste generatie die een lagere kwaliteit van leven heeft dan de generatie voor hen," zegt Joshua Citarella, die online communities onderzoekt. "Tieners hebben vandaag de dag te maken met drie grote crises, die allemaal samenkomen in dit Gen Z-momentum."
"Eerste levensbehoeften zijn duurder dan ooit. De helft van ons inkomen gaat op aan huur. Niemand heeft een zorgverzekering," aldus de 32-jarige Amerikaan. "Eerdere generaties hebben Generatie Z achtergelaten met het kortste eind. De beweging is het bewijs van hoe dit sentiment resoneert bij jonge mensen."
Stijgende ongelijkheid, politieke polarisatie en de klimaatcrisis zijn allemaal voeding voor het anti-babyboomer-sentiment.
Zelfs een jong Nieuw-Zeelands parlementslid gebruikte de term al tijdens een toespraak: