Onderwijsministerie bezuinigt 360 miljoen euro op subsidies

Samenleving
door anp
dinsdag, 17 september 2024 om 14:04
anp170924185 1

DEN HAAG (ANP) - Minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) bezuinigt 360 miljoen euro op subsidies van zijn departement, staat vermeld in de miljoenennota. In november maakt hij hier meer over bekend. In het hoofdlijnenakkoord hebben de coalitiepartijen alle ministeries de opdracht gegeven om samen uiteindelijk 1 miljard euro per jaar te bezuinigen op subsidies. Het viel te verwachten dat deze maatregel het ministerie van OCW hard zou raken, omdat dat veel werkt met subsidies. Maar het precieze bedrag was nog niet bekend.

Veel andere bezuinigingen zijn al wel eerder aangekondigd. Het departement wil het aantal internationale studenten indammen en verwacht daar 293 miljoen euro per jaar mee te besparen. Hoger collegegeld voor langstudeerders moet 282 miljoen euro opleveren. Het ministerie stort jaarlijks 132 miljoen euro minder in het Fonds Onderzoek en Wetenschap. Het levert 200 miljoen op om de maatschappelijke diensttijd te schrappen. Vanaf 2027 steekt het kabinet 100 miljoen euro minder in de Nederlandse Publieke Omroep.

Hoe deze bedragen precies worden bezuinigd is "nog niet in alle gevallen in beton gegoten", zegt minister Bruins. De komende tijd wil hij hierover in gesprek met medewerkers in het onderwijs, de wetenschap, journalistiek en culturele sector.

Schoolmaaltijden

De schoolmaaltijden zijn zoals beloofd gered in de miljoenennota: het kabinet schrapt deze toch niet en steekt hier voortaan jaarlijks 135 miljoen euro in. Dat is minder dan is begroot voor dit jaar, namelijk 166 miljoen euro. Het ministerie verzekert evenwel dat alle scholen en kinderen die het nodig hebben, met dit bedrag geholpen kunnen worden. Dat de schoolmaaltijden behouden blijven, stond al in het vrijdag gepresenteerde regeerprogramma. Maar het daarmee gemoeide geldbedrag was nog niet bekend.

Zo was ook al aangekondigd dat het kabinet basisscholen en middelbare scholen tegemoet wil komen voor de hogere kosten als gevolg van de btw-verhoging op schoolboeken, maar nog niet met hoeveel. Nu blijkt het om 58,5 miljoen euro te gaan. Dat komt in de buurt van het bedrag dat scholen naar eigen zeggen nodig hebben. De VO-raad, PO-Raad en een aantal andere belangenorganisaties schatten namelijk begin deze zomer in dat de btw-verhoging 60 miljoen euro zou kosten. Mbo-instellingen krijgen 1,5 miljoen euro om de pijn van de btw-verhoging te verzachten voor lesmateriaal over basisvaardigheden voor studenten onder de 18 jaar.