Onderzoeker 'Qatargate' noemde kroongetuige leugenaar

Samenleving
door anp
dinsdag, 06 februari 2024 om 20:36
anp050224211 1

BRUSSEL (ANP) - Een Belgische onderzoeker van het corruptieschandaal in het Europees Parlement heeft de kroongetuige een leugenaar genoemd. De beschuldigingen van deze Pier Antonio Panzeri tegen Europarlementariërs wankelen daardoor, schrijven Belgische media over de affaire die bekend is als Qatargate.

Een politieman die aan het onderzoek naar omkoping van Europarlementariërs door Qatar en Marokko werkt, heeft inderdaad over dat onderzoek met een verdachte gesproken, bevestigt het Openbaar Ministerie. Het OM benadrukt dat het de verklaringen van een kroongetuige niet zomaar aanneemt, maar nagaat of die wel kloppen. Er loopt bovendien al een onderzoek naar het onderzoek, dat moet uitwijzen of dat wel juist verloopt.

Panzeri geldt als de spil van een netwerk dat Qatar en Marokko aan invloed hielp in het Europees Parlement. In ruil voor geld en andere gunsten probeerden een aantal Europarlementariërs en medewerkers stemmingen in het voordeel van deze landen te sturen. Na zijn arrestatie sprak Panzeri af justitie alles te vertellen in ruil voor een lagere straf. Hij beschuldigde onder meer de Griekse Eva Kaili, die ondervoorzitter was van het parlement.

Opname

Het gesprek waarin de politieman zei dat Panzeri liegt, is stiekem opgenomen door Kaili's partner Francesco Giorgi, meldt de Belgische krant La Libre Belgique. Zijn advocaten willen de opname als bewijs inbrengen in de zaak.

"Panzeri liegt, dat weten we", zegt de politieman tegen Giorgi volgens het afschrift waar media de hand op hebben gelegd. "We geloven niets van wat hij zegt. We weten heel goed dat hij ons belazert. Dat gaat allemaal ontploffen." De speurder klaagt ook over rechters, in wie hij geen vertrouwen heeft omdat ze naar de pijpen van de politiek zouden dansen.

Het onderzoek naar het corruptieschandaal begon ruim een jaar geleden voortvarend, met de arrestatie van Kaili en een handvol anderen. Maar sindsdien zit de klad erin. Een belangrijke onderzoeksrechter vertrok omdat hij niet onpartijdig zou zijn en er rezen twijfels of justitie wel een sterke zaak heeft.