Om het vaccinatieproces te versnellen zou het beter zijn om te beginnen met één dosis van het coronavaccin en de tweede pas toe te dienen als iedereen de eerste heeft gehad. Dat adviseren meerdere Belgische virologen.
Voor optimale bescherming zijn van de meeste coronavaccins twee doses nodig, maar eentje helpt ook al flink én het gaat een stuk sneller. Epidemioloog Pierre van Damme stelt dat zo mogelijk al voor de zomer de hele Belgische bevolking een prik zou kunnen krijgen. “Je kan er sneller de groepsimmuniteit mee laten toenemen. Een tweede voordeel is dat je iedereen die op de wachtlijst staat, ook de jongeren, iets zou kunnen aanbieden, bijvoorbeeld al voor de zomer. Dat zou mooi meegenomen zijn,” zegt hij
tegen Het Laatste Nieuws.
Normaalgesproken krijgen mensen de tweede dosis na drie weken, maar dat kan worden uitgesteld tot zes maanden. Viroloog Johan Neyts pleit ook voor een uitgestelde tweede prik, zeker nu de besmettelijkere variant uit het VK het Europese vasteland bedreigt. Het zou voor de effectiviteit van het vaccin weinig uitmaken. “Uit een studie met het vaccin van Pfizer blijkt dat het na een eerste dosis ook al een goede bescherming geeft, tot 90 procent," aldus Neyts. "De tweede dosis dient om die bescherming optimaal te maken en het geheugen van ons lichaam te activeren voor een maximaal effect. Maar met die activering van het geheugen kan je gerust zes maanden wachten.”