Ouders bezorgd om schermtijd kinderen: waarom je nu niet te streng moet zijn

Samenleving
dinsdag, 07 april 2020 om 13:22
hh 409328601
Juist in coronatijd is het een uitdaging om je kind niet te veel achter een schermpje neer te zetten. Je hebt immers werk te doen en je kunt niet de hele dag samen puzzelen. Een videootje of twee biedt dan uitkomst. En dat is niet erg.
Vier factoren om rekening mee te houden:
  1. Je bent niet de enige
    Ouders voelen zich onzeker over het beeldschermgebruik van hun kroost, omdat ze er zelf niet mee zijn opgegroeid en dus geen referentiekader hebben. Dat schrijft Psychologie Magazine. In een onderzoek gaf meer dan de helft van de ouders aan zich zorgen te maken over de hoeveelheid tijd die hun kinderen op smartphone of laptop doorbrachten. Laat het een schrale troost zijn: iedereen zit in hetzelfde schuitje.
  2. De meeste kinderen zijn niet verslaafd
    Minder dan 1 procent van de Nederlandse bevolking is internetverslaafd, schrijven deskundigen in het overzichtswerk Internetverslaving. Tussen de 1 en 5 procent is 'probleemgebruiker', maar meer dan 95 procent van de bevolking valt in de normale categorie. Grote kans dat jouw kinderen daar ook bij horen. "Ze doen gewoon op hun eigen, nieuwe manier wat hun ouders op die leeftijd ook graag deden: eindeloos over ‘niets’ communiceren," schrijft het tijdschrift.
  3. Leer wat je kind doet online
    Als je weet wat je kind doet dan voelt het minder bedreigend. Hij praat met vrienden of speelt een spelletje. Dat hij dat online doet is niet per se slechter dan zoals jij dat zelf vroeger deed. Weet bijvoorbeeld dat een wedstrijd op internet uit kan lopen. "Dat kan gewoon gebeuren, daar heeft zo’n kind geen invloed op. Als je dat als ouder weet en er een beetje rekening mee wilt houden, scheelt het al een boel strijd," aldus psycholoog Tony van Rooij, een van de auteurs van het boek Internetverslaving.
  4. Corrigeer indien nodig
    Je hoeft natuurlijk niet alles goed te vinden. Integendeel, maak duidelijke afspraken: geen smartphone op tafel tijdens het eten, na 22 uur laptop uit en geen WhatsApp op de fiets. Maak regels die passen bij jouw kind en jouw situatie. 
    En wees wat milder in coronatijd.