Parlement VK akkoord met plan deportatie asielzoekers naar Rwanda

Samenleving
door anp
dinsdag, 23 april 2024 om 2:32
anp230424006 1
LONDEN (ANP) - De controversiële plannen van de Britse regering om asielzoekers naar Rwanda te deporteren zijn goedgekeurd door het Britse parlement. Daar ging een marathongevecht tussen het Hogerhuis (House of Lords) en het Lagerhuis (House of Commons) aan vooraf dat dat tot diep in de nacht duurde.
Leden van het niet-gekozen Hogerhuis stuurden de plannen herhaaldelijk met amendementen terug naar de parlementsleden in de Lagerhuis, maar kwamen uiteindelijk overeen om geen verdere wijzigingen aan te brengen. Verwacht wordt dat het wetsvoorstel nog deze week goedkeuring krijgt van koning Charles, en dan wet wordt.
Na de aanname van het wetsvoorstel beloofde de Britse premier Rishi Sunak om binnen tien tot twaalf weken asielzoekers naar Rwanda te sturen. Het gaat daarbij om asielzoekers die zonder de juiste papieren het Verenigd Koninkrijk bereiken.
Tienduizenden migranten - velen op de vlucht voor oorlogen en armoede in Afrika, het Midden-Oosten en Azië - zijn de afgelopen jaren in het Verenigd Koninkrijk aangekomen door in kleine bootjes het Kanaal over te steken. De gevaarlijke overtochten worden veelal georganiseerd door mensensmokkelaars. Het 'Rwanda-plan' moet die tochten ontmoedigen.
Het stoppen van de stroom is een prioriteit voor de conservatieve regering. Volgens peilingen wordt Sunaks Conservatieve Partij bij de verkiezingen later dit jaar verslagen door Labour, dat het plan wil schrappen als het aan de macht komt.
Critici zeggen dat het plan om verzoeken van asielzoekers niet in het VK af te handelen, onmenselijk is. Ze wijzen onder meer op de mensenrechtensituatie in het Oost-Afrikaanse land zelf en op het risico dat asielzoekers worden teruggestuurd naar landen waar ze gevaar lopen. Het Britse Hooggerechtshof en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) besloten eerder dat het plan in strijd is met de mensenrechten van migranten.
De nieuwe wet bepaalt dat enkele Britse mensenrechtenstatuten niet van toepassing zijn op het plan en dat Rwanda door Britse rechters moet worden behandeld als een veilige bestemming. Zo hoopt de regering de uitspraak van het Hooggerechtshof terzijde te schuiven. Sunak zei maandag ook bereid te zijn het VK terug te trekken uit het EHRM als dat hof blijft dwarsliggen.