'Plasterk en politie schenden privacy meest'

Samenleving
door anp
woensdag, 28 oktober 2015 om 19:53
plasterk en politie schenden privacy meest1446059291

De grootste privacyschenders van Nederland zijn minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en de Nationale Politie. Plasterk kreeg woensdag de publieksprijs bij de Big Brother Awards, korpschef Gerard Bouman ontving de expertprijs. De prijzen werden uitgereikt door de burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom.

Plasterk werkt aan een afluisterwet, maar weigert te luisteren naar kritiek, aldus Bits of Freedom. De minister kreeg 57 procent van de stemmen. Hij versloeg daarmee de andere kandidaten, verzekeraar Achmea (biedt klanten een korting als ze hun persoonsgegevens delen, kreeg 26 procent) en softwaregigant Microsoft (slaat het gedrag van gebruikers op met het nieuwe besturingssysteem Windows 10, kreeg 17 procent).

De Nationale Politie krijgt de prijs van deskundigen voor zogeheten predictive policing. Aan de hand van gegevens denken rechercheurs te kunnen voorspellen wie wanneer in de fout kan gaan en wie daarvan het slachtoffer kan worden. ,,Niet strafbaar gedrag, maar afwijkend gedrag wordt de basis van het politiewerk'', verklaart Bits of Freedom.

Max Schrems

De organisatie reikte ook een prijs uit voor de grootste voorvechter van privacy. Die ging naar de Oostenrijker Max Schrems. Hij won onlangs een historische rechtszaak tegen Facebook. Daardoor mogen persoonlijke gegevens van Europeanen niet zomaar op servers in de Verenigde Staten worden gezet.

De positieve privacyprijs heette vroeger de Winston Award, maar heet vanaf dit jaar de Felipe Rodriquez Award. Rodriquez was oprichter van provider XS4ALL, De Digitale Stad en het Meldpunt Kinderporno. Daarnaast was hij betrokken bij Bits of Freedom. Hij overleed begin oktober op 46-jarige leeftijd.

De Big Brother publieksprijs ging vorig jaar naar de toenmalige minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie). Hij 'won' ook in 2011 en 2013. De deskundigen kozen vorig jaar de Nederlandse scholen, die leerlinggegevens deelden met uitgevers. Klokkenluider Edward Snowden werd toen in het zonnetje gezet.