Raad van toezicht WNL steunt hoofdredacteur na kritiek

Samenleving
door anp
woensdag, 28 februari 2024 om 21:12
anp280224276 1
HILVERSUM (ANP) - De raad van toezicht van WNL noemt het "spijtig" dat oud-medewerkers "slechte herinneringen hebben aan hun tijd bij WNL." Desondanks prijst de raad "zich gelukkig" met hoofdredacteur Bert Huisjes. Dat is te lezen in een reactie op een artikel van het AD, waarin verscheidene (oud)-medewerkers over hun ervaringen met Huisjes vertellen.
In het artikel zeggen verscheidene (oud)-medewerkers dat Huisjes moet vertrekken. Daar laat de raad zich in de verklaring niet over uit. "De raad van toezicht prijst zich gelukkig met een hoofdredacteur die natuurlijk zoals ieder mens niet zonder zonden is, maar enorm veel heeft bereikt", luidt de reactie. "WNL is na een moeizame start onder zijn leiding uitgegroeid tot een sterke journalistieke organisatie die aan de opdracht moet voldoen de liberaal-conservatieve stroming binnen het bestel te vertegenwoordigen."
Er zouden steunreacties voor de hoofdredacteur zijn gekomen van "belangrijke redacteuren en presentatoren die nog wel bij WNL werken en zich totaal niet herkennen in de beschuldigingen". De raad zegt open te staan "voor de uitbreiding van de hoofdredactie om meer evenwicht te brengen in de redactionele leiding van de omroep". Over wat dit precies betekent, wordt niet uitgeweid in de verklaring.
'Urgentie geboden'
De NPO zegt te zijn geschrokken van het AD-stuk. "De NPO stuurt vanuit zijn verbindende rol sterk aan op de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de aanpak van grensoverschrijdend gedrag; hoewel de NPO geen werkgeversverantwoordelijkheid voor de individuele omroepen draagt", stelt de publieke omroep.
Volgens de NPO toont het artikel aan "dat er urgentie is geboden om met een gezamenlijk plan van aanpak te komen om de recente aanbevelingen van de Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO) op te volgen en daarmee een veilige werkomgeving bij de publieke omroep te realiseren".
'Angstcultuur'
Voor de publicatie sprak het AD met 25 betrokkenen. In het artikel werd gesproken van een "angstcultuur" en ook zou Huisjes zich schuldig hebben gemaakt aan manipulatief gedrag en zwangerschapsdiscriminatie.