Strenge lockdownmaatregelen, veelvuldig testen en het opschalen van de gezondheidszorg, de meeste landen hanteren een gelijksoortige aanpak van de coronacrisis. Het ene land was er alleen wat eerder bij dan het andere of heeft diepere zakken om hulp te bieden. Het resultaat is wel dat de veiligheid ten aanzien van het coronavirus per land verschilt.
De Deep Knowledge Group (DKG), die wereldwijd wetenschappelijke data analyseert, komt met een ranglijst op basis van 72 indicatoren, waaronder de mate waarin lockdownmaatregelen worden nageleefd, hoe streng de lockdown is, de hoeveelheid ic-bedden, de testcapaciteit, het aantal beademingsapparaten en de mate van economische steun.
DKG heeft de Eurozone ingedeeld in landen die een hoge, gemiddelde of beperkte mate van veiligheid bieden. Nederland hoort met de zesde plaats bij de kopgroep van elf landen die in de hoogste categorie vallen. Duitsland is het allerbeste bestand tegen de coronacrisis, gevolgd door Zwitserland, Oostenrijk, Hongarije en Denemarken. De rest van de top elf wordt compleet gemaakt door Noorwegen, België, Finland, Luxemburg en Tsjechië.
Italië en Spanje sluiten de lijst van 33 Eurolanden. Opvallend: Ook Zweden, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Portugal horen bij de slechtst presterende lidstaten, maar de Verenigde Staten scoren met een 70ste plaats nog een stuk beroerder.
Wereldwijd ziet de ranglijst er zo uit: