Quincy Promes afwezig bij eigen rechtszaak, blijft veilig in Moskou

Samenleving
vrijdag, 03 maart 2023 om 4:03
rechtbank behandelt mishandelingszaak quincy promes1677812952

Door de oorlog in Oekraïne zijn de Russische clubs door de UEFA uitgesloten van Europees voetbal. Het maakt voor de 31-jarige Promes niet uit. Ook als zijn club wel in de Champions League of Europa League had gespeeld, was reizen naar landen met een uitleveringsverdrag met Nederland onmogelijk geweest zonder het risico te lopen te worden opgepakt. Promes lijkt de laatste jaren van zijn carrière én zijn leven na het voetbal in Rusland te moeten slijten, tenzij hij wordt vrijgesproken of hij ervoor kiest zijn straf in Nederland uit te zitten.

De rechtbank in Amsterdam behandelt vrijdag de strafzaak tegen de 31-jarige profvoetballer die in de nacht van 24 op 25 juli 2020 op een feest in Abcoude zijn neef in zijn knie zou hebben gestoken. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van poging moord of doodslag.

Bij het steekincident heeft het slachtoffer ernstig letsel opgelopen. De neef deed in november 2020 aangifte. Promes speelde op dat moment voor Ajax. Begin 2021 jaar verhuisde hij naar de Russische club Spartak Moskou, waar hij nog steeds voetbalt. Hij blijft in Rusland en woont zijn strafzaak niet bij, zegt zijn advocaat Robert Malewicz.

Promes werd op zondag 13 december 2020 door de politie aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de steekpartij. Na twee nachten in een politiecel en een verhoor mocht hij van de officier van justitie weer naar huis.

Het OM vervolgde Promes aanvankelijk voor een poging tot doodslag, dan wel zware mishandeling. Later is de aanklacht verzwaard tot een poging tot moord, tot tevredenheid van de advocaat van het slachtoffer die daarop had aangedrongen. Voor een poging tot moord, waarbij sprake is van voorbedachte raad, gelden zwaardere straffen dan bij een poging tot doodslag. De verzwaarde aanklacht wil overigens niet zeggen dat de officier van justitie genoeg bewijzen ziet voor de poging tot moord. De officier maakt op de zitting een definitief standpunt bekend.

Los van deze zaak wordt Promes ook in verband gebracht met drugssmokkel, waarvoor zijn telefoon zou zijn afgeluisterd. Tijdens de tapgesprekken zou hij hebben gesproken over de steekpartij. Zijn naam viel onlangs nog in een Rotterdamse strafzaak tegen drugsbaron Piet W., die hij 250.000 euro zou hebben betaald voor een geripte partij cocaïne. De advocaat van Promes noemde dat onzin.

Een civiele rechter van de rechtbank in Amsterdam bepaalde eerder dat Promes zijn neef een schadevergoeding moet betalen. Tegen die uitspraak werd hoger beroep ingesteld. Dat hoger beroep loopt nog.