Referendum stevent af op tweederdemeerderheid in Tweede Kamer

Samenleving
door anp
woensdag, 20 november 2024 om 20:50
anp201124213 1
DEN HAAG (ANP) - Een grondwetswijziging om referenda mogelijk te maken lijkt verzekerd van voldoende steun in de Tweede Kamer. PVV, GroenLinks-PvdA, NSC, BBB en D66 stelden zich woensdag in een debat over de grondwetswijziging ook in tweede instantie positief op. Dat is genoeg voor de tweederdemeerderheid die voor het SP-voorstel nodig is. De stemming vindt later plaats.
Het gaat om een 'bindend correctief referendum', oftewel een referendum waarmee kiezers een wet kunnen tegenhouden die door de Tweede en Eerste Kamer is aangenomen. De SP heeft al meermaals geprobeerd zo'n referendum in te voeren. Sommige onderwerpen zijn uitgezonderd, zoals het koninklijk huis, begrotingen, belastingen en wetten om internationale verdragen uit te voeren. Hoe de "noodrem" voor burgers er precies uit gaat zien, is nog niet uitgewerkt. Dat gebeurt later in een gewone wet. Daarin wordt bijvoorbeeld vastgelegd hoeveel stemmen nodig zijn om de uitslag geldig te maken.
Een grondwetswijziging moet twee keer door beide Kamers van het parlement. De eerste keer is daar een gewone meerderheid voor nodig, de tweede keer (na tussentijdse Kamerverkiezingen) een tweederdemeerderheid. Aangezien het nu om de tweede lezing gaat, kunnen de Tweede Kamer en de senaat het voorstel niet meer inhoudelijk aanpassen.
Van de grotere partijen in de Tweede Kamer keerden woensdag alleen VVD en CDA zich tegen het nieuwe instrument. In de Eerste Kamer belooft het spannender te worden. Als de stemming dezelfde lijnen volgt als bij de eerste ronde in oktober vorig jaar, is er precies een meerderheid van vijftig zetels. Senator Roel van Gurp (GroenLinks-PvdA) stemde toen als enige lid van zijn fractie tegen.