De garagebox waar de ontploffing begon die een aantal Rotterdamse huizen verwoestte en die drie mensen het leven kostte, was in gebruik als cocaine-wasserij. Zij zeggen ook dat de twee dodelijke slachtoffers Ilias (22) en Mustapha (33) mogelijk bezig waren met het chemische proces om cocaïne uit onbekend gebleven producten te wassen. Veertig minuten voordat het misging, deed O. zelf de deur van zijn zaak dicht en was hij naar eigen zeggen op weg naar België.
Hun nietsvermoedende buurman Kamran Khan (43) die in zijn badkamerbedrijf Moosa Bouw bezig was met de administratie, kwam ook door de explosie om het leven. Volgens bronnen wist Kamran niets van de illegale praktijken die zich een deur verderop afspeelden. „Hij is onschuldig.”
De Rotterdamse politie wil niet bevestigen dat het om een cocaïnewasserij gaat. „Wij doen op dit moment uitgebreid onderzoek. Wij zijn tijdens het veiligstellen van sporen gestuit op verschillende attributen die te maken hebben met het vervaardigen van verdovende middelen. Op basis van deze informatie hebben we een 34-jarige Rotterdammer aangehouden. Wij onderzoeken nog of de aangetroffen spullen de oorzaak kunnen zijn van de explosie”, aldus een politiewoordvoerster.
Een cocaïnewasserij is een locatie waar cocaïne uit dragermateriaal wordt gehaald. Dit dragermateriaal kan variëren van kleding tot shampoo, en wordt gebruikt om de cocaïne te verbergen en zo makkelijker te smokkelen. In de wasserij wordt het verhullingsproces omgekeerd, zodat de cocaïne weer verkocht kan worden. Dit gebeurt door middel van een chemisch proces waarbij oplosmiddelen worden gebruikt om de cocaïne uit het dragermateriaal te extraheren. Het is een gevaarlijk proces vanwege de gebruikte chemicaliën en het risico op ontploffingen. Cocaïnewasserijen worden vaak gerund door gespecialiseerde Zuid-Amerikaanse 'koks' die de benodigde chemische kennis bezitten om het proces te begeleiden.