Staatssecretaris deelt zorgen Kamer niet over regels gastouders

Samenleving
door anp
woensdag, 11 september 2024 om 20:32
anp110924231 1
DEN HAAG (ANP) - In tegenstelling tot partijen in de Tweede Kamer, vreest staatssecretaris Jurgen Nobel niet dat nieuwe regels voor gastouders en gastouderbureaus voor problemen zullen zorgen. Kamerleden voorzien een flinke toename in regeldruk door het wetsvoorstel van het kabinet, waardoor mogelijk nog meer gastouders stoppen. Dit terwijl er al steeds minder opvangplekken zijn bij gastouders.
Het vorige kabinet kwam met regels om de gastouderopvang gelijk te trekken met het kinderdagverblijf. Gastouders moeten een pedagogisch werkplan hebben, coaching krijgen en werken aan emotionele veiligheid en sociale kwaliteiten van kinderen. Het kabinet wil daarmee de kwaliteit van gastouderopvang verbeteren. Het gaat vooral om een relatief klein deel van de opvang dat zwaar ondermaats presteert.
"Het leeuwendeel van de gastouderbureaus en gastoudergezinnen" voldoet al aan de nieuwe eisen, benadrukte Nobel in het debat op de vele vragen vanuit de Tweede Kamer. "Dus ik ben niet heel erg bang dat deze nieuwe eisen ertoe leiden dat er hele grote groepen bij die gastouderopvang door die regeldruk bedolven worden."
Zorgen over daling
Ook de staatssecretaris maakt zich zorgen over de "dalende gastouderopvang", erkende hij in het debat. "Maar dat staat helemaal los van de wetgeving die we vandaag bespreken." Hij ziet dan ook geen reden om te wachten op onderzoek naar de krimpende gastouderopvang. Een deel van de Kamer wil de resultaten van dat onderzoek afwachten. Volgens Nobel is het juist "uitermate onverstandig" om behandeling van de wet uit te stellen.
Het kabinet "kan het niet verkopen" om de regels niet door te voeren, vatte Nobel zijn betoog samen. Vanuit de Tweede Kamer lijkt er, ondanks de twijfels, ook genoeg steun voor het voorstel. Maar helemaal duidelijk werd dat woensdagavond tijdens het debat niet. Het tweede deel van het debat werd verzet, waarin Kamer en kabinet aanpassingsvoorstellen (moties en amendementen) bespreken.