Nog steeds hebben miljarden mensen in de wereld geen wc, waardoor ze vatbaar zijn voor allerlei ziektes. Om daar aandacht voor te vragen is het zondag weer World Toilet Day. Doel is in 2030 iedereen toegang te geven tot sanitair en iets te doen aan het met poep vervuilde water.
Meer dan de helft van de wereldbevolking (4,5 miljard mensen) beschikt niet over hygiënisch sanitair. Bijna 870 miljoen mensen hebben helemaal geen enkele vorm van een toilet en doen 'het' overal. Het met poep vervuilde water komt daardoor op grote schaal in het milieu en zorgt voor ernstige gezondheidsproblemen, zoals diarree die vooral veel kinderen het leven kost.
De Verenigde Naties, initiatiefnemer van de jaarlijkse themadag, schatten dat 80 procent van al het wc-afvalwater ongezuiverd terugkomt in het milieu. Doelstellingen zijn dus het hygiënisch opvangen van ontlasting, afvoer door riolering en verwerking tot weer schoon water of tot producten als kunstmest. Daar is een langlopend stappenplan voor bedacht. Een Britse universiteit doet onderzoek met zelfgemaakte nep-poep, van onder meer hennepvezels en pinda-olie.