VNG hekelt 'ondoordachte asielwetten en gebrekkige financiering'

Samenleving
door anp
dinsdag, 01 april 2025 om 11:35
anp010425156 1

DEN HAAG (ANP) - De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft dinsdag scherpe kritiek geuit op het asielbeleid van het kabinet. Dat "wordt gekenmerkt door een opeenstapeling van ondoordachte wetgeving, gebrekkige financiering en een gebrek aan regie en afstemming", stelt de organisatie namens de 342 gemeenten.

Volgens de vereniging leidt het "zwalkende" beleid van het kabinet tot "onzekerheid en spanning in buurten". De lokale autoriteiten "voelen zich in de kou gezet". Ze vinden dat het kabinet niet luistert naar hun adviezen en bestaande afspraken negeert, aldus de VNG.

Als voorbeeld noemt de vereniging "dure en onwenselijke noodopvang in hotels en sporthallen", die verwarring en onrust zou veroorzaken bij bestuurders, omwonenden en vluchtelingen. Dat wordt volgens de VNG erger door onduidelijkheid van het kabinet: gemeenten moeten een aantal asielzoekers opvangen volgens de spreidingswet, die het kabinet zo snel mogelijk wil intrekken.

Ook andere maatregelen werken elkaar tegen, zegt de VNG. Zo wil het kabinet twee statussen invoeren voor asielzoekers en andere noodmaatregelen nemen. Dat kan leiden tot meer werkdruk, maar tegelijk wordt er bezuinigd op de IND (die asielaanvragen beoordeelt), het COA (dat asielzoekers opvangt) en VluchtelingenWerk (dat asielzoekers ondersteunt).

Om de druk op de asielopvang te verminderen, zouden erkende vluchtelingen, de statushouders, moeten verhuizen naar doorstroomlocaties. Daar zouden ze kunnen wachten tot er een woning voor hen vrijkomt. Maar die komt niet, en daarom spreekt de VNG al van 'volstroomlocaties', waar statushouders afgezonderd blijven en niet kunnen opgaan in de samenleving.

Dat gemeenten geen geld meer krijgen voor de bed-bad-broodregeling voor afgewezen asielzoekers, valt ook verkeerd bij de VNG. Er is geen manier om deze mensen aan een status te helpen, maar ook niet om ze het land te laten verlaten. Daardoor belanden ze op straat, wat leidt tot overlast en tot werkdruk voor politie en hulpverleners, stelt de vereniging.