Waarom de rest van de wereld het Westen haat

Samenleving
woensdag, 02 november 2016 om 13:52
untitled2
Knoope gaat nog een stap verder. "Het modernisme als ideologie heeft inderdaad iets fundamentalistisch. Wij westerlingen zijn er absoluut van overtuigd dat iedereen op een dag modern zal zijn. In dat opzicht lijden wij aan dezelfde bekeringsdrang als de marxisten en de salafisten. En ook wij lijken niet te begrijpen dat het niet op die manier werkt."
De bekende antiterreurexpert Peter Knoope is in zijn nieuwe boek ‘Het Westen onder vuur: de haat verklaard’ wederom erg kritisch over het Westen. In een nu al veelgelezen interview met het Vlaamse Humo legt hij uit waarom de rest van de wereld ons haat. "Onze westerse cultuur heeft altijd en overal de neiging om te domineren."
Spiraal van geweld "Sinds 2001 spendeert het Westen 10 miljoen dollar per úúr aan militaire uitgaven," begint de voormalig directeur van het Internationaal Centrum voor Contraterrorisme. "Hadden we de voorbije vijftien jaar evenveel uitgegeven aan sociale programma’s, dan had de wereld er vandaag anders uitgezien. Onze politici voeren een impulsief beleid: jij slaat mij, dus ik sla jou terug. Maar geweld leidt altijd tot een eindeloze spiraal van nog meer geweld. We moeten ook niet denken dat alles opgelost is als iedereen in de niet-westerse wereld naar school kan gaan. Er moeten grote politieke veranderingen doorgevoerd worden."
Ontwikkelingshulp Ook ontwikkelingshulp kan niet op Knoopes goedkeuring rekenen. "Ont-wik-ke-lings-hulp: de hoogmoed druipt ervan af! Stel je voor dat er een vliegtuig vol Chinezen in Brussel zou neerstrijken met de boodschap: ‘Wij komen jullie ontwikkelen.’ Je neemt die Chinezen toch niet serieus? Toch doen wij het voortdurend. Westerlingen hebben geen respect voor lokale tradities. In mijn boek citeer ik een Nederlandse militair die terugkwam uit Afghanistan en zei: ‘Die mensen daar lopen duizend jaar achter.’ Dat hoor je ook bij vakantiegangers in Afrika of Azië."
Opstandigheid Hij legt uit: "Wij gaan ervan uit dat we voorlopen op andere culturen. Die houding beïnvloedt de manier waarop anderen naar ons kijken. Tijdens de kolonisatie gingen we die mensen beschaven, nu gaan we ze ontwikkelen. De zwarte Franse psychiater en schrijver Frantz Fanon zei ooit: ‘In elke confrontatie tussen mij en een blanke speelt voor mij nog altijd dat gevoel van minderwaardigheid.’ Dat is de opstandigheid die vandaag in miljoenen mensen woedt."
Modernisme Hij hekelt het modernisme. "We zijn niet bezig met wat er in de wereld gebeurt. Iedereen in het Westen is vooral bekommerd om zijn eigen plaatsje in het economische systeem, want je weet niet of je er morgen nog deel van zal uitmaken. Daarnaast zijn we vooral bezig met de vraag: hoe blijf ik bij? Ik las dit weekend de bijlage van de Volkskrant: daarin gaat het alleen maar over wat we moeten eten en welke film we moeten zien om te kunnen meepraten en erbij te horen. Dat is de obsessie van onze moderniteit."
Bron(nen): Humo