Een praatje maken in de supermarkt of met die oude kennis van je moeder, je hebt er niet altijd zin in, toch kun je het beter wel doen. Het is belangrijker dan je denkt.
In ons sociale leven hebben we sterke en zwakke banden. Sterke banden heb je met je ouders, je beste vriendin of je partner. Je buurman, de man achter de balie bij de sportschool of de barman in je stamcafé behoren tot de zwakke banden.
"Hoe ik een sterke band van een zwakke onderscheid, is wanneer er wederzijdse herkenning is”, vertelt Gillian Sandstrom van de universiteit van Essex die zich al jaren met het onderwerp bezighoudt. “Je hoeft elkaars naam niet te kennen, maar je weet wie de ander is en je herkent elkaar.”
Sandstrom onderzocht het belang van deze contacten. “Deze interacties geven ons een goed gevoel, we voelen ons erdoor verbonden met mensen”, legt ze uit aan Tonic Vice. “Je krijgt meer vertrouwen in de wereld en hebt een groepsgevoel. Ik denk dat dat soms nodig is. We hebben het gevoel nodig dat we ergens deel van uitmaken. Als we dat gevoel niet hebben, dan ondervinden we daar negatieve gevolgen van zoals eenzaamheid.”
Bovendien kun je niet voor alles aankloppen bij je beste vriend. Sociale steun moet je soms in bredere kring zoeken, omdat mensen nu eenmaal hun eigen leven leiden. “Het is beter dat je een beroep doet op verschillende mensen voor je verschillende noden”, legt ze uit. “Ik denk dat de iets zwakkere banden daarbij vaak onderschat worden.”
Toch maar even een gesprekje aanknopen dus met die man die je altijd tegen komt als je de hond uitlaat.