Wat moet je doen als je gebeten wordt door een gevaarlijke kwal?

Samenleving
dinsdag, 27 juli 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1

Hun aantal stijgt, misschien door de opwarming van de aarde. Ze komen vooral voor aan de Atlantische kust, maar af en toe duikt er ook aan de Noordzeekust één op: de Physalia physalis. Ze wordt ook wel 'Portugees oorlogsschip' genoemd en eigenlijk is het geen echte kwal, niet eens één dier, maar een kolonie van verschillende poliepen.

Hoe het ook zij: ze zijn giftig, de beet is erg pijnlijk en hoewel je er meestal niet dood aan gaat, kun je toch in shock raken en ademhalingsmoeilijkheden krijgen. Een enkele keer raakt een zwemmer in paniek of bewusteloos door de pijn en verdrinkt. En omdat het geen echte kwallen zijn, moet je de beten ook niet behandelen als kwallenbeten. Hoe dan wel?

Spoelen met zeewater De tentakels zijn bedekt met kleine blaasjes die toxines bevatten. Probeer te voorkomen dat de blaasjes die nog niet open zijn geprikkeld worden. In de eerste plaats door het verwijderen van de tentakels, liefst met een handschoen of een tang, en dan door de huid te spoelen met zeewater. Niet met zoet water of wrijven, want dat stimuleert de afgifte van het gif. Daarna de huid voorzichtig afschrapen met de platte kant van een mes of een stevige kaart. Slikken, smeren en soms spuiten De beten veroorzaken huiduitslag en een scherpe pijn, vergelijkbaar met die van verbranding met een chemisch goedje. Meestal gaat het na 2 of 3 dagen vanzelf over. Je kunt er een antihistamine zalf opsmeren of een pijnstiller nemen, zoals paracetamol. Soms wordt een plaatselijke verdoving tegen de pijn toegepast of dermocorticoïden voorgeschreven (een ontstekingsremmende zalf op basis van cortisone). Als de huid gaat ontsteken kan dat lelijke littekens nalaten.

Bron(nen): Le Figaro