Ruim twee weken na de bloedige aanslagen in Parijs komen meer dan honderd wereldleiders naar de Franse hoofdstad. Ze vergaderen er twaalf dagen lang over het klimaat, de opwarming van de aarde en manieren om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.
De klimaattop wordt gehouden in Le Bourget in het noordoosten van Parijs, op een paar kilometer van het Stade de France, een van de doelen van de terroristen. Ongeveer 2800 agenten beveiligen het terrein. Tegelijk controleren 8000 collega's de landsgrenzen, op vliegvelden en in havens. Demonstraties op straat zijn niet toegestaan.
Premier Mark Rutte houdt maandag een toespraak tijdens de opening van de klimaattop. Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) zullen er voor Nederland ook bij zijn.
Het is de 21e klimaattop. De vorige conferenties ontaardden vooral in getouwtrek tussen grote blokken als de Verenigde Staten, China, India, Europa en de ontwikkelingslanden. Zij wezen naar elkaar. Ook nu is er weinig hoop. Zo willen de VS en Canada niet dat de afspraken bindend zijn. Anders zouden ze kunnen worden gedwongen zich er aan te houden.