3x3-basketballers olympisch kampioen na zege op Frankrijk

Sport
door anp
dinsdag, 06 augustus 2024 om 00:22
bijgewerkt om dinsdag, 06 augustus 2024 om 6:50
anp060824001 1
De Nederlandse 3x3-basketballers zijn op sensationele wijze olympisch kampioen geworden. De Nederlandse ploeg versloeg voor de bomvolle tribunes op het Place de la Concorde gastland Frankrijk met 18-17. TeamNL bestond uit Dimeo van der Horst, Arvin Slagter, Worthy de Jong en Jan Driessen.
Het is de eerste keer ooit dat Nederland een olympische medaille wint in het 3x3-basketbal. De sport staat vanaf de Spelen van Tokio, in 2021, op het programma.
De finale kende een spectaculaire ontknoping. Nederland keek met nog 2 seconden te spelen tegen een 16-15-achterstand aan, maar De Jong maakte er met een lay-up 16-16 van.
In de verlenging ging de zege naar de ploeg die als eerst twee punten zou maken. Frankrijk maakte één punt en was dus een punt verwijderd van de titel. De Jong zorgde echter voor grote vreugde bij de Nederlandse fans door de bal van buiten de cirkel, goed voor een tweepunter, binnen te werpen.
Op de tribunes konden onder anderen chef de mission Pieter van den Hoogenband en prinses Amalia hun geluk niet op. De Nederlandse basketballers vierden op het veld een feestje.
De wedstrijd werd gespeeld voor uitzinnige tribunes op het Place De La Concorde. Buiten het stadion hadden enkele duizenden Franse fans zich verzameld. Ruim een uur voor de finale ontstond er al gekte rondom het relatief kleine stadion.
Bij 3x3-basketbal bestaan de wedstrijden uit 10 minuten zuivere speeltijd. Het land dat voor het verstrijken van de tijd 21 punten heeft gemaakt, heeft gewonnen.
Bij het debuut op de Spelen in 2021 eindigden de mannen van Oranje als vijfde.