Ajax en KNVB staan in rouwadvertenties stil bij dood Neeskens

Sport
door anp
zaterdag, 12 oktober 2024 om 00:42
bijgewerkt om zaterdag, 12 oktober 2024 om 7:14
anp121024002 1
In rouwadvertenties in De Telegraaf staan de KNVB en Ajax stil bij de dood van Johan Neeskens. "Hij staat in ons collectieve geheugen gegrift door zijn iconische penalty in de finale van 1974 tegen West-Duitsland en leeft in de herinnering van voetballiefhebbers voort om de onverzettelijkheid die hij combineerde met zijn talent", schrijft de KNVB. De oud-topvoetballer overleed zondag plotseling op 73-jarige leeftijd.
De KNVB noemt Neeskens, die 49 interlands voor Oranje speelde, "een toonaangevende ex-international en een betrokken en gepassioneerd coach, maar bovenal een geliefde collega en fijn mens". "Rust zacht Johan, we gaan je missen", schrijft de bond. Bij het Nederlands elftal was hij vele jaren assistent-bondscoach, onder meer van Guus Hiddink en Frank Rijkaard.
"Ajax verliest een clubicoon", schrijft de Amsterdamse voetbalclub bij een zwart-witfoto van Neeskens. Neeskens won met Ajax driemaal de Europa Cup 1, voordat hij achter Johan Cruijff aan naar FC Barcelona vertrok. Daar noemden ze hem Johan Segundo, Johan de Tweede.