Atletiekunie benadrukt belang 'veilige sportomgeving'

Sport
door anp
woensdag, 23 oktober 2024 om 13:34
anp231024166 1
ARNHEM (ANP) - Een dag nadat atlete Zoë Sedney op Instagram schreef dat ze meerdere keren met grensoverschrijdend gedrag te maken heeft gehad, heeft de Atletiekunie het belang van "een veilige sportomgeving" benadrukt. "Het is niet aan de Atletiekunie om inhoudelijk te reageren op persoonlijke berichten van personen en we betreuren het ten zeerste als atleten een onveilige situatie hebben ervaren of zich niet gehoord voelen", schreef de Atletiekunie op de website, zonder de naam van Sedney te noemen.
"Daar zijn en blijven we over in gesprek met betrokkenen en daar blijven we ook aan werken: zowel op persoonlijk niveau als op de werking van het totale systeem", aldus de organisatie. "De Atletiekunie is zich zeer bewust van haar verantwoordelijkheid op het gebied van een veilige sportomgeving - op Papendal en daarbuiten. We blijven benadrukken en stimuleren dat eenieder zich mag en moet kunnen uitspreken: dit is de basis voor een veilige sportomgeving."
"Ten overvloede willen wij nadrukkelijk aangeven dat binnen de Atletiekunie grensoverschrijdend gedrag niet wordt getolereerd en dat op basis van feiten en wettelijke kaders maatregelen volgen; ongeacht rol, functioneren of sportieve prestaties", aldus de Atletiekunie.
Sedney schreef dinsdag dat "wat gebeurde voor het seizoen 2024 en hoe de autoriteiten ermee omgingen de druppel was". "De afgelopen jaren is er meer aan het licht gekomen over grensoverschrijdend gedrag binnen Nederlandse sportteams en -bonden", stelde de 22-jarige sprintster. "Er is sprake van giftige omgevingen, niet alleen tussen coaches en sporters maar ook tussen atleten onderling. Helaas worden slachtoffers gemanipuleerd en kijkt de omgeving de andere kant op. Ik hoop dat NOC*NSF en de Atletiekunie nu eens echt luisteren."