Laurens ten Dam en Thomas Dekker in cel beland na 'onfatsoenlijk gedrag van gay cyclists'

Sport
vrijdag, 07 juni 2024 om 11:19
ten dam tom was een beetje in paniek1495556200
Oud-wielrenners Laurens ten Dam en Thomas Dekker zijn afgelopen week in de boeien geslagen en hebben daarna zo'n tien uur lang in een Amerikaanse cel vastgezeten wegens 'onfatsoenlijk gedrag'. Dit vertelt het fanatieke gravelbike-duo in Ten Dams podcast Live Slow Ride Fast.
Ze waren in Oklahoma aan het trainen voor Unbound, de belangrijkste gravelwedstrijd van het jaar. "24 uur nadat Thomas (Dekker) aankwam in Amerika werden we beiden geboeid en in twee politieauto's naar de jail van Marietta gereden", vertelt Ten Dam.
Even opfrissen
Na drie uur trainen, besloten de renners te gaan lunchen bij een Mexicaans restaurant. Maar ze waren zo smerig van alle stof op de onverharde wegen, dat ze zich vooraf op de parkeerplaats opfristen met behulp van flessen water. "Nadat Thomas mij had afgespoeld, verwisselde ik snel mijn broek tussen de autodeuren", aldus Ten Dam. "Maar terwijl ik dat doe, hoor ik aan de overkant een heel boos iemand schreeuwen."
In de boeien geslagen
De man was absoluut niet gediend van de openbare douchesessie en een woordenwisseling volgde. Even later in het restaurant werden de wieleravonturiers meegenomen door de politie. "Wij stonden buiten bij die politieman en binnen vijf minuten waren er vijf politieauto's", legt Ten Dam uit. "Op dat moment komt de man die naar Thomas had geschreeuwd naar ons toe en roept dat Thomas in de gevangenis moet worden gezet."
'Onfatsoenlijk gedrag'
Vervolgens werden de twee in de boeien geslagen en meegenomen. "Daar werd ons verteld dat ons onfatsoenlijk gedrag ten laste was gelegd. In de aanklacht stond dat wij elkaar met waterflessen besproeiden als twee gay cyclists."
Vrij op borgtocht
De twee betaalden een borgsom van 185 dollar per persoon en zouden twee dagen later voor de rechter moeten verschijnen. Later bleek dat de renners toch niet werden vervolgd. Tien uur na het incident kwamen Ten Dam en Dekker op vrije voeten.
Oerconservatieve staat
Oklahoma staat bekend als een zeer conservatieve staat. "Het naakt rondlopen op straat wekte kennelijk zoveel aanstoot op... het mag daar gewoon echt niet", zegt Dekker in de podcast. Het tweetal stond nog wel aan de start van Unbound, maar kon geen potten breken in de epische gravelrace. Dekker werd 42ste en Ten Dam 50ste, ver achter de Australische winnaar Lachlan Morton, schrijft de NOS.