Schotse invasie in München: Tartan Army viert feest bij opening EK

Sport
vrijdag, 14 juni 2024 om 11:51
bijgewerkt om vrijdag, 14 juni 2024 om 13:24
anp 500560553
Het EK voetbal staat op het punt van beginnen. Vanavond om 21:00 uur staat de openingswedstrijd tussen gastland Duitsland en de sympathieke underdog Schotland op het programma in de Allianz Arena in München. De Beierse hoofdstad ziet ondertussen blauw van de Schotten, waar naar verluidt zo'n 200.000 leden van de Tartan Army aan het feestvieren zijn.
Tartan Army heeft vriendelijke reputatie
Tot in de buitenwijken aan toe wapperen de Schotse kilts over straat. Ze rijden met doedelzakken op fietsen door het stadscentrum en doen de invasie van Oranje-fans in 1988 verbleken, schrijft De Telegraaf. “Het gastland weet nu al dat de openingsdag één groot feest is, ook omdat de Schotten een vriendelijke reputatie hebben. De verwachting is dat voor slechts een vijfde van de Schotse aanhang plek is in het stadion, de andere 120.000 Schotten zullen hun intrek moeten nemen in kroegen en bij grote schermen in fanzones.”
Het ultieme podium
Volgens de Schotten kunnen ze het toernooi onbevangen ingaan en is dat een groot voordeel. “Er ligt niet veel druk op ons, want er zijn geen echte verwachtingen van de buitenwereld”, zegt aanvoerder Andy Robertson, die meent dat er 'geen mooier podium is' dan de openingswedstrijd van het EK. “We hebben lang op deze wedstrijd gewacht. Het voelt als jaren. We weten hoe groot de uitdaging wordt.”
Op zoek naar unieke prestatie
Bondscoach Steve Clarke ziet het niet als nadeel dat hij de Duitsers vrijdag treft in het openingsduel. “De enorme omvang van de openingswedstrijd is een bijzaak”, vindt hij. “Hopelijk kunnen we vrijdagavond aan het gastland laten zien dat we een goede ploeg hebben.”. Clarke wil een unieke prestatie neerzetten tegen de Duitsers. “Het gaat om een poule van vier en we weten wat ons te wachten staat om de volgende ronde te bereiken.”

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…