Verstappen start vanaf pole in Oostenrijk na sterke kwalificatie

Sport
door anp
zaterdag, 29 juni 2024 om 17:44
anp290624129 1
SPIELBERG (ANP) - Max Verstappen gaat zondag tijdens de Grote Prijs van Oostenrijk vanaf poleposition van start. De leider in de WK-stand wordt op de eerste startrij vergezeld door Lando Norris van McLaren. De derde startpositie is voor George Russell van Mercedes. De Australiër Oscar Piastri, de ploeggenoot van Norris, klokte de derde tijd, maar hij werd teruggezet naar P7 omdat hij buiten de baan was gekomen.
Verstappen maakte indruk in Q3 van de kwalificatie en Norris gaf liefst 0,404 seconde toe op de Nederlander, die op het hete circuit weer werd aangemoedigd door duizenden fans in het oranje. Russell was ruim een halve seconde langzamer: 0,526.
Ferrari-coureurs Carlos Sainz en Charles Leclerc noteerden respectievelijk de vierde en zesde tijd. Lewis Hamilton begint vanaf P5 en Sergio Pérez, de Mexicaanse ploeggenoot van Verstappen, vanaf de achtste plek.
Lekker
"De kwalificatie ging erg goed. We hebben de auto iets aangepast na wat we eerder op de dag geleerd hebben", zei Verstappen (26) na afloop op het circuit. "Iedere ronde ging het lekker. Het is een tijd geleden dat we op pole hebben gestaan en dit is een geweldig signaal. Hopelijk wordt het een mooi gevecht zondag."
Op 19 mei veroverde Verstappen voor het laatst poleposition. De laatste races moest hij de eerste startpositie aan de concurrentie laten. Voor Verstappen wordt het de vierde keer dat hij vanaf pole start in Oostenrijk.
Sprintrace
Eerder op de dag was Verstappen ook al het snelst in de sprintrace. De Red Bull-coureur ging die race ook vanaf pole van start. Ook in de eerste training, op vrijdag, noteerde de Nederlander de beste tijd.
De race is zondag om 15.00 uur. Verstappen was vorig jaar de beste op de Red Bull Ring.