Wiersma tot en met Spelen van 2028 bij Duitse turnbond

Sport
door anp
donderdag, 10 oktober 2024 om 11:13
anp101024123 1
BERLIJN (ANP) - Gerben Wiersma gaat langer door bij de Duitse turnbond. Het contract van de 47-jarige Nederlander, die bondscoach is van de vrouwenselectie, is verlengd tot en met de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles. Dat meldt de Duitse turnbond.
"Gerben heeft veel goede en belangrijke impulsen gegeven voor de verdere ontwikkeling van het nationale vrouwenteam. Ook al was de nipt gemiste teamkwalificatie voor de Spelen van Parijs pijnlijk, de Europese kampioenschappen van dit jaar in Rimini met het jonge team waren al een positieve indicatie van de nieuwe cyclus op weg naar Los Angeles. Ook de Spelen in Parijs hebben laten zien dat we atleten met veel potentieel hebben", zegt Thomas Gutekunst, sportdirecteur bij de Duitse turnbond, waar Wiersma sinds 2022 voor werkt.
Wiersma stopte in maart 2021, vier maanden voor de Spelen van Tokio, als bondscoach van de Nederlandse vrouwenploeg. Hij werkte sinds 2008 bij gymnastiekbond KNGU, waarvan de laatste acht jaar als bondscoach van de vrouwen.
Wiersma was een van de Nederlandse turncoaches die in de zomer van 2020 in opspraak kwam vanwege beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag. De tuchtcommissie van het Instituut Sportrechtspraak (ISR) sprak hem in eerste instantie vrij, maar na beroep werd hij in oktober alsnog schuldig bevonden aan gedragingen in de periode 2010-2011 die onder de noemer grensoverschrijdend gedrag vallen. Wiersma kreeg echter geen straf, naar eigen zeggen omdat hem "slechts in zeer beperkte mate" iets kon worden verweten. Enkele oud-turnsters hadden Wiersma beschuldigd van onder meer schelden en het maken van kwetsende opmerkingen.