ZIEN: Britse ultrarunner Jasmin Paris is eerste vrouw ooit die finisht in epische Barkley Marathons

Sport
zaterdag, 23 maart 2024 om 9:25
jasmin paris
De jaarlijkse Barkley Marathons is de meest bizarre en zwaarste hardloopwedstrijd ter wereld. Meestal finisht er helemaal niemand na de vijf extreem zware ronden ('Loops of Death') in Frozen Head State Park, Tennessee. Dit jaar waren de omstandigheden relatief goed, en wisten vijf mensen de finish binnen de geoorloofde 60(!) uur te bereiken. En daarbij zit voor het eerst een vrouw.
Na 160 a 200 kilometer spoorzoeken in de kou, het vinden van alle in het bos verstopte boeken, het overleggen van de controlebladzijden en het bedwingen van zo'n 18.000 hoogtemeters, heeft de Britse ultrarunner Jasmin Paris de finish gehaald. Ze had nog exact 99 seconden over, haar eindtijd was 59 uur, 58 minuten en 21 seconden.
Aan de Barkley Marathon mogen elk jaar veertig mensen meedoen. Gps, gsm en horloges zijn verboden, je krijgt alleen een kaart, een kompas en een horloge van tien dollar dat bij de start op 00:00 uur gezet wordt. In totaal hebben slechts twintig mensen de race ooit binnen de tijd afgerond.
De route is iedere keer anders, maar vindt altijd plaats in Frozen Head State Park Tennessee. De deelnemers klimmen en dalen continu en het parcours is niet gemarkeerd. Ze ploeteren bij nacht en ontij dwars door doornstruiken en uitgestrekte bramenvelden.
Het is onduidelijk wanneer de start precies is. De organisator Gary Cantrell blaast middenin de nacht op een schelp en dan weten de deelnemers dat de race ongeveer een uur later begint op de camping in het park. Als Cantrell een sigaret opsteekt, start de wedstrijd.
Kijk hier hoe Paris de finish haalt:
Op YouTube is een documentaire over de bizarre ultraloop te vinden: