Oeps... Zuid-Korea tekent protest aan na blunder op openingsceremonie

Sport
zaterdag, 27 juli 2024 om 9:30
anp270724043 1
Zuid-Korea heeft protest aangetekend na een blunder tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs. Bij de aankomst van de boot met Zuid-Koreaanse atleten kondigden de presentatoren hen, zowel in het Frans als in het Engels, vrijdagavond aan als de Democratische Volksrepubliek Korea. Dat is de officiële naam van Noord-Korea.
Het Internationaal Olympisch Comité heeft al excuses aangeboden voor de fout. "We verontschuldigen ons diep voor de fout die gemaakt is tijdens de voorstelling van het Zuid-Koreaanse team tijdens de openingsceremonie", reageerde het IOC op X.
De Zuid-Koreaanse minister van Sport laat in een persbericht weten dat hij de foutieve aankondiging betreurt. Hij heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken gevraagd "bij Frankrijk krachtig protest aan te tekenen". De viceminister van Sport, in 2008 nog Olympisch kampioen gewichtheffen, wil een ontmoeting met IOC-voorzitter Thomas Bach.
Zuid-Korea noemt zichzelf officieel "Republiek Korea", en die naam was ook te zien op de boot waarop de Zuid-Koreaanse atleten stonden. Noord-Korea werd wel juist aangekondigd tijdens de ceremonie. Het communistische Noord-Korea en het prowesterse Zuid-Korea vochten tussen 1950 en 1953 een oorlog uit en hebben nog steeds een slechte relatie met elkaar.