Bijna een kwart van de Nederlanders gebruikt programma's met
kunstmatige intelligentie om teksten, filmpjes of afbeeldingen te maken. Vooral mensen van 18 tot 25 en mensen van 25 tot 35 maken gebruik van diensten als ChatGPT. Dit zijn vooral studenten van universiteiten en hogescholen. Mannen gebruiken de programma's iets meer dan vrouwen, meldt statistiekbureau CBS.
Uit een onderzoek naar het gebruik van technologie komt ook naar voren dat bijna negen op de tien mensen slimme apparaten thuis hebben. Vier jaar geleden gold dit voor ongeveer acht op de tien mensen. Veel mensen hebben een smart-tv en een slimme water-, gas- of elektriciteitsmeter. Assistenten als Siri, Home van Google en Alexa van Amazon zijn minder in trek, bijna de helft maakt daar gebruik van.
Slimme tandenborstel
Nederlanders maken ook steeds meer gebruik van smartwatches en draadloze koptelefoons en van tandenborstels en weegschalen die met internet verbonden zijn. "Het is een hippe nieuwe technologie", zegt een woordvoerder van het CBS tegen
RTL Nieuws. "Normaal gesproken kan het even duren voor mensen daar gebruik van maken. Zoiets kan tijd nodig hebben om in te burgeren, maar dat gaat hier toch best snel."
Jongeren van 18 tot 25 jaar weten de AI-apps het best (49%) te vinden. Ook 25- tot 35-jarigen maakten er met 41 procent veel gebruik van.
Digitale vaardigheden
"Het is voor de hand liggend dat de oudere generatie er minder gebruik van maakt", zegt de woordvoerder. Dat heeft onder meer te maken met de digitale vaardigheden. "Onder deze leeftijdsgroep ligt dat hoger dan bij ouderen. Zij duiken ook eerder op de technologie."