Zien: Meppelse wandelaars krijgen schrik van hun leven door 'downburst' (of is het een 'squall line'?)

Video
maandag, 26 augustus 2024 om 10:26
anp 506643420
Binnen dertig seconden ontstond enorme schade in een Meppelse woonwijk doordat plotseling enorm harde wind op kwam zetten. De beelden zijn angstwekkend: twee wandelaars lopen voorbij, en even later breekt een boom af en stort een dak in. Wat was er zaterdagavond nou precies aan de hand in Drenthe?
Klimatoloog en weerman Reinier van den Berg noemt het op X een 'spectaculair en angstaanjagend voorbeeld van een downburst'. RTV Drenthe-weerman Hans Nienhuis zegt dat het geen windhoos was, en ook geen downburst of valwind, maar een zogenaamde 'squall line'.
Squall line
"Een valwind is plaatselijk en laat meestal geen strook achter van vijftig kilometer aan één stuk. Wat er gisteravond gebeurde in een baan van een kilometer of tien breed, van grofweg Meppel tot aan Gieten, was het gevolg van wat eigenlijk vrij normaal gedrag is voor goed ontwikkelde, lijnvormige onweerscomplexen", legt Nienhuis uit op RTV Drenthe.
“Bij die vorm van onweer zitten de onweersbuien als het ware schouder aan schouder naast elkaar. Zo'n muur van buien wordt door de Amerikanen een 'squall line' genoemd, dat betekent zoiets als 'windstotenlijn'. Die naam heeft een reden. Aan de voorzijde van de buienlijn zit een stevige windtoename die al begint nog voordat de regen er is. Dat konden we gisteren ook merken."
Golven
“Buien zitten nooit precies naast elkaar”, vervolgt Nienhuis. “Er zijn er altijd een paar die wat sneller verplaatsen, zodat de buienlijn een beetje een golvend voorkomen heeft, met bogen die vooruit steken en hiaten waarin het meevalt. De buien die het meest vooruit lopen geven de hardste windstoten bij de doortocht. Zo ontstaan langgerekte stroken die dwars op de trekrichting van de buienlijn staan. In de ene strook valt de wind mee, maar verderop gaat hij juist extra hard tekeer."
Veel schade
Het resultaat was een brede lange strook met omgevallen bomen in het landschap. Veel takken kwamen los en veroorzaakten schade aan auto's en huizen. Bekijk hier hoe twee wandelaars de schrik van hun leven krijgen: