1/3 van de mensen slaapwandelt

Wetenschap
woensdag, 16 mei 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Slaapwandelen komt veel vaker dan tot nu toe werd gedacht: bijna 1/3 van de volwassenen (30%) heeft op enig moment in hun leven geslaapwandeld en meer dan 3,5% zei dat ze het meegemaakt hadden in het afgelopen jaar. Dat blijkt uit de eerste grote studie in de VS gedurende meer dan drie decennia.
Slaapwandelen is een vorm van parasomnie - een categorie van slaapstoornissen die dingen omvat als slaapgerelateerd eten, nachtelijke angstaanvallen en slaapverlamming. Slaapwandelen gebeurt meestal tijdens de non-REM-slaap en kan van een paar seconden tot meer dan 30 minuten duren.
Waar hangt het mee samen? Bepaalde psychiatrische aandoeningen vergroten de kans dat je gaat slaapwandelen. Mensen met een depressie hadden 3,5 keer meer kans op slaapwandelen dan mensen zonder en mensen met een obsessief-compulsieve stoornis hadden 4 keer meer kans. Alcoholafhankelijkheid ging ook vaker gepaard met nachtelijke omzwervingen.
Andere factoren, zoals een gebrek aan slaap, spelen ook een rol. Mensen die minder dan 7 uur per nacht sliepen, hadden meer kans om minstens 1 keer te slaapwandelen in het afgelopen jaar. Een derde van de personen met een familiegeschiedenis van slaapwandelen, doen het zelf ook. Maar of het erfelijk is, is nog niet bewezen.
foto: www.smosh.com