Wereldwijd zijn er meer dan 70 miljoen mensen die stotteren. Een nieuwe studie, die in de Journal of Fluency Disorders verscheen, wijst echter uit dat zij niet stotteren als ze alleen zijn en denken dat er niemand naar hen luistert.
Onderzoekers van New York University lieten 23 vrijwilligers vijf spreektests uitvoeren: hardop voorlezen, in hun eentje praten (waarbij ze dachten dat er niemand luisterde), het praatje herhalen voor twee luisteraars, en tenslotte voerden ze nog twee verschillende gesprekken met de onderzoekers.
Wat bleek: de stotteraars stotterden in vier van de vijf scenario's. Alleen als ze dachten dat er niemand luisterde, hield het stotteren plots op. Het lijkt er dus op dat stotteren ook een sociaal element heeft: stotteraars voelen zich wellicht beoordeeld als andere mensen luisteren, denken de onderzoekers.
Tot nu toe werd gedacht dat stotteren een combinatie is van genen en neurofysica. Voor toekomstig onderzoek is het interessant om het sociale aspect verder te onderzoeken. "Ik denk dat deze studie het bewijs levert dat stotteren niet enkel een spraakprobleem is, maar dat er in de kern een sterke sociale component is," zegt Eric Jackson van de New York University.
Bron(nen): Science Alert