Stel, er valt een atoombom op de stad waarin je woont, hoe overleef je dat? Als je je niet in een schuilkelder bevindt, is de kans groot dat je er niet ongeschonden van afkomt.
Onderzoekers van de universiteit van Nicosia onderzochten de impact van de schokgolven van een nucleaire intercontinentale ballistische raket op een met beton versterkt gebouw. Als het gebouw al overeind blijft staan, dan nog zullen de inwoners door de schokgolven gewond raken of erger, denken de wetenschappers.
Onderzoeker Dimitris Drikakis: “De hoge luchtsnelheden veroorzaakt door een nucleaire explosie vormen een aanzienlijk gevaar, naast de meer bekende gevaren zoals de explosie zelf en de daaropvolgende straling."
De drukgolven kunnen nog worden versterkt door kleine ruimtes, zoals kamers in gebouwen. De golven zijn krachtig genoeg om mensen te katapulteren. In extreme gevallen komt de kracht overeen met 18 keer het lichaamsgewicht van een mens.
Binnenshuis kun je eigenlijk niet ontsnappen aan de explosie, maar sommige plaatsen zijn wel gevaarlijker dan andere. Collega Ioannis Kokkinakis noemt enkele “gevaarlijke, kritieke locaties” die je het beste kunt vermijden, zoals gangen en de omgeving van deuren en ramen. Het veiligst ben je in de hoek van een ruimte bij een muur die in de richting van de explosie staat.
Bron(nen): HLN