7 manieren om je geheugen te verbeteren

Wetenschap
vrijdag, 20 mei 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1

Oefening baart kunst. Dat geldt ook voor de geheugentraining, maar je kunt je geheugen ook verbeteren zonder al te veel inspanning. Dit zijn 7 simpele - maar wel wetenschappelijk onderbouwde - manieren om dat te doen:

  1. Schrijf over je problemen
    Voor complexe taken doen we een beroep op het werkgeheugen. Een efficiënter werkgeheugen draagt bij aan beter leren, plannen, logisch denken, enz. Eén manier om het werkgeheugen te verbeteren, is expressief schrijven. Ga er een aantal keer per maand gedurende 20 minuten voor zitten en schrijf over iets naars wat je is overkomen. Uit onderzoek blijkt dat dit al na 5 weken je werkgeheugen verbetert.
  2. Kijk naar een natuurlijk landschap
    De natuur heeft een positief effect op het geheugen. Uit een onderzoek bleek dat mensen die in een arboretum rondliepen het 20% beter deden op een geheugentest dan mensen die in drukke straten rondliepen. Kijken naar foto's van de natuur heeft ook al een positieve - zij het minder sterke - uitwerking.
  3. Zeg dingen hardop
    Als je iets vooral wil onthouden, zeg het dan hardop. Volgens onderzoek heb je dan 10% meer kans om het te onthouden.
  4. Mediteer (een beetje)
    Meditatie verbetert het cognitief functioneren en het hoeft geen uren te duren. In een recente studie was bij deelnemers die gedurende vier sessies van slechts 20 minuten per dag mediteerden het werkgeheugen en andere cognitieve functies aanzienlijk verbeterd.
  5. Voorspel je prestatie
    Jezelf afvragen of je je iets zal herinneren heeft een gunstig effect op je geheugen. Dit werkt zowel voor herinneringen aan dingen die gebeurd zijn, als voor het proberen te onthouden van dingen die je nog wil doen. Dat kan je geheugen tot 50% verbeteren.
  6. Gebruik gebaren om herinneringen op te slaan
    Onderzoekers lieten Engelsen Japanse werkwoorden leren en vonden dat als ze er handgebaren bij maakten, ze de Japanse woorden bijna twee keer zo goed konden onthouden.
  7. Gebruik je lichaam om dingen te onthouden
    Psychologen hebben ontdekt dat we dingen uit het verleden beter herinneren als we in dezelfde stemming zijn, of als we dezelfde lichaamshouding aannemen. In een studie waren de deelnemers beter in staat om positieve herinneringen op te halen als ze knikkers naar boven lieten rollen, en negatieve herinneringen als ze knikkers naar beneden lieten gaan. Kennelijk associëren we een opwaartse beweging met vrolijkheid en een neerwaartse met verdriet.

Bron(nen): PsyBlog