Triclosan, het werkzame middel dat onder andere in shampoo's, tandpasta en in antibacteriële zeep zit, is in grote hoeveelheden kankerverwekkend. Onderzoek op muizen heeft dat uitgewezen, volgens Amerikaanse onderzoekers van de universiteit van Californië. Zo worden niet alleen bacteriën bedreigd maar ook de mens die dagelijks meerdere keren de handen wast met zulke zeep. De onderzochte muizen kregen triclosan in hun eten. Het eten bevatte duizendmaal de hoeveelheid die in tandpasta zit, niet te vergelijken dus met wat een mens aan triclosan in of op het lichaam krijgt. Na een paar maanden leden de muizen aan leverschade en tumoren in de lever. Het is niet de eerste keer dat triclosan slecht uit de bus komt. Sinds triclosan in de jaren '70 op de markt kwam en in vele verzorgingsproducten werd gestopt, is het middel omstreden. Het is slecht voor het milieu, ontregelt de hormoonhuishoudig en het zou spierverzwakking veroorzaken. Daarnaast is er het gevaar op bacteriele resistentie. Wanneer bacterien resistent worden, werkt antibiotica niet meer.
Het is nog niet duidelijk vanaf welke dosis leverschade optreedt. In kleinere hoeveelheden doet triclosan nog niets. Wanneer je er meer van binnenkrijgt, wordt de vatbaarheid voor kanker vergroot. Hoe hoog de dosis is als je én shampoo én tandpasta én zeep of nog andere producten met triclosan gebruikt, is niet bekend.
Om de totale dosis te verlagen heeft de Europese Unie bepaald dat triclosan in sommige producten verboden is vanaf 2015.
Bron(nen): De Volkskrant