Deense wetenschappers ondervroegen meer dan 5000 mannen en vrouwen over hun seksleven. Ze keken daarbij onder meer of de mannen besneden waren of niet.
Hieruit bleek dat besneden mannen moeilijker klaarkomen dan onbesneden mannen, terwijl hun vrouwelijke partners vaker last hebben van vaginale pijn. Dit zorgt voor een minder plezierig seksleven voor beiden. Door de afwezigheid van de voorhuid bij een mannenbesnijdenis ontstaat een dunne laag harde huid op de eikel, waardoor de de penis minder gevoelig wordt. Hierdoor moeten besneden mannen harder en ruiger te werk gaan om tot een orgasme te komen. Die ruigheid heeft voor gevolg dat vrouwen vaker pijn ervaren: 8 keer zo vaak dan bij onbesneden mannen.
De resultaten zijn uiteraard koren op de molen van sommige lobbygroepen die de besnijdenis willen verbieden. Volgens schattingen is circa 30% van alle mannen wereldwijd besneden. In Nederland worden jaarlijks ongeveer 15.000 jongens besneden.
Besnijden heeft echter ook grote voordelen. Zo verlaagt het de kans op besmetting met het hiv-virus, waardoor in Afrika juist gelobbyd wordt voor meer besnijdenissen.
Eerder onderzoek naar het effect van de besnijdenis op het seksleven (2009) leidde ook tot andere conclusies: minder snel klaarkomen hoeft geen nadeel te zijn en ruig is geen synoniem voor pijnlijk.