Bij de meeste diersoorten is het vrouwtje degene die beslist of er copulatie plaatsvindt. Dit fenomeen komt voort uit de biologische en evolutionaire context van voortplanting.
Hier zijn enkele redenen waarom vrouwtjes vaak de controle hebben over de paringsbeslissing:
Natuurlijk zijn er uitzonderingen, zoals bij soorten waar mannetjes een actievere rol spelen in de zorg voor het nageslacht. Maar over het algemeen hebben vrouwtjes meer invloed op de paringsbeslissing dan mannetjes.
In de wereld van seksuele selectie spelen vaak verschillende dynamieken een rol. Traditioneel wordt gedacht dat het mannetje het initiatief neemt, maar in veel diersoorten is het juist het vrouwtje dat beslist of er al dan niet seks komt.
Bijvoorbeeld, bij bepaalde soorten zoals stokstaartjes, beslist het dominante vrouwtje wie zich voort mag planten. Het mannetje kan pronken met zijn fysieke attributen of gedrag, maar het uiteindelijke besluit ligt bij het vrouwtje. Deze omkering van de seksuele rol geeft het vrouwtje de mogelijkheid om een sterke partner te selecteren en zo de genetische kwaliteit van haar nakomelingen te waarborgen.
Interessant is dat verschillende diersoorten verschillende selectiemethoden hebben ontwikkeld. Vogels, bijvoorbeeld, vertonen een breed scala aan paringsgedragingen en ook seksuele selectietechnieken die zowel op het mannetje, als op het vrouwtje gericht kunnen zijn. Het kleurrijke verenkleed van mannelijke pauwen is een bekend voorbeeld van seksuele selectie; de mannetjes met de meest indrukwekkende en kleurige veren worden door de vrouwtjes als de meest aantrekkelijke partners gezien.
Zelfs binnen dezelfde diergroepen kan het selectiegedrag aanzienlijk verschillen, wat een indicatie geeft van de complexiteit van seksuele selectie. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat seksuele selectie draait om meer dan alleen partnerkeuze. Het gaat ook om competitie tussen hetzelfde geslacht, bijvoorbeeld tussen mannelijke herten die strijden om toegang tot een groep vrouwtjes.
Bevestigd door onderzoek, het is zeker waar dat in veel dierlijke systemen, vrouwtjes de uiteindelijke 'gatekeepers' van reproductie zijn door hun keuze van partners. Echter, dit beeld kan variëren binnen verschillende soorten. Dus ja, bij de meeste diersoorten besluit het vrouwtje inderdaad of er seks komt, maar er zijn uitzonderingen op deze regel.