Sommige diagnoses zijn 'in', zoals ADHD. Over andere hoor je zelden iets, terwijl ze toch relatief vaak voorkomen. Zo lijdt ongeveer 2% van alle kinderen aan een obsessief-compulsieve stoornis of dwangstoornis. Deze kinderen hebben last van obsessies (dwanggedachten) en/of compulsies (dwanghandelingen). Dwanggedachten zijn gedachten die steeds terugkeren, zich aan je opdringen en meestal een beangstigende inhoud hebben, zoals angst voor besmetting door vuil, angst voor verwondingen, angst dat je iets beschamends gaat doen ('vieze' woorden gebruiken, naakt lopen) of dat je agressief gaat worden. Dwanghandelingen zijn rituele handelingen die regelmatig moeten worden herhaald, zoals handen wassen, tellen, aanraken, controleren, dingen in een vast volgorde doen.
Cognitieve gedragstherapie wordt beschouwd als de meest effectieve behandeling voor een dwangstoornis. Aan de universiteit van Zürich hebben ze nu een computerspel ontwikkeld: 'Ricky en de Spin'. Het spel bevat alle elementen van de therapie, maar maakt het voor kinderen ook makkelijker om te begrijpen wat er met hen aan de hand is, wat de gevolgen zijn en wat de behandeling inhoudt. Het is geen zelfhulp-spelletje, maar is bedoeld om te worden gebruikt in een therapeutische setting.
In het spel dwingt een spin Ricky de Sprinkhaan en Lisa het Lieveheersbeestje om dingen te doen die ze eigenlijk niet willen doen. Ricky mag bv. alleen in een bepaald patroon over het weiland hoppen en Lisa moet elke avond voordat ze gaat slapen de stippen op haar vleugels tellen. Uit angst voor de spin, komen ze steeds verder in de problemen. Aan het einde vraagt Ricky dr. Uil om hulp.