De Ig Nobelprijzen: Alle zoogdieren plassen ongeveer 21 seconden lang

Wetenschap
vrijdag, 18 september 2015 om 14:43
bijgewerkt om vrijdag, 19 april 2024 om 10:11
106824554 l normal none
Vannacht werden weer de Ig Nobelprijzen uitgedeeld, de parodie op de Nobelprijs, bedoeld voor onderzoek dat eerst aan het lachen maakt en dan aan het denken zet. Bij de winnaars van 2015 zat ook de Nederlandse taalwetenschapper Mark Dingemanse in de categorie literatuur. Zijn onderzoek ging over de uitroepen 'huh', 'wie' en 'wat', uitroepen die in elke taal voor blijken te komen. Er waren veel andere winnaars. Een greep: Taiwanese en Amerikaanse onderzoekers hebben de Ig Nobelprijs gekregen voor natuurkunde. Zij bewezen 'de wet van urineren' en onderzochten het feit dat bijna alle zoogdieren, of het nou om een olifant gaat of een spitsmuis, ongeveer 21 seconden doen over een plas. De zwaartekracht blijkt hier debet aan te zijn. De prijs voor wiskunde ging naar Britse, Australische en Duitse wetenschappers die wilden vaststellen of en hoe de keizer van Marokko (Ismaël de Bloeddorstige, 1697-1727) 888 kinderen kreeg.
Het grote nageslacht zou door 65 tot 100 vrouwen gebaard moeten zijn, was de ontdekking en de keizer moet één of meerdere keren per dag seks hebben gehad. Een van de onderzoekers: 'Dat kun je weinig vinden, maar dat élke dag, een heel leven lang, is enorm veel'. Of topmanagers als kind al van risico's hielden werd onderzocht door Italiaanse en Amerikaanse onderzoekers. Vele managers bleken als kind een natuurramp te hebben meegemaakt zoals een tsunami of aardbeving.
Winnaar Gennaro Bernile: 'Waar je niet dood aan gaat, maakt je sterker'. Tot slot waren er Ig Nobels voor onderzoek naar diagnostiek en de vaststelling dat je als arts goed kunt bepalen of iemand een acute blindedarmontsteking heeft door hem of haar over verkeersdrempels te laten rijden en voor onderzoekers die aantoonden dat Thaise politie-agenten zich niet laten omkopen als hun baas het geld dat ze mislopen compenseert.