Als we de CO2-uitstoot terugdringen, wat nodig is om de opwarming van de aarde tegen te gaan, wordt de lucht schoner. Maar schonere lucht zorgt juist weer voor hogere temperaturen. Daarover schrijft NRC.
In het laatste klimaatrapport van het IPCC staat dat de aarde al met 1,1 graden is opgewarmd. Maar eigenlijk is dat 1,5 graad. Fijnstof in de lucht heeft nog gezorgd voor een afkoeling van 0,4 graden.
Jaarlijks sterven wereldwijd 3,3 miljoen mensen door luchtvervuiling, van wie ongeveer 2 miljoen in India en China, berekende Jos Lelieveld, directeur van het Max Planck Instituut voor Chemie met collega's in 2015. "Luchtverontreiniging is bijna net zo schadelijk als roken.”
Daarom is het belangrijk dat de lucht schoner wordt. Dat zal ook automatisch gebeuren, want de meeste vervuiling ontstaat door het gebruik van fossiele brandstoffen en dat wordt overal teruggedrongen. Maar daarmee gaat de afname van de opwarming van de aarde ook minder snel.
Lelieveld denkt dat we dit in Europa al hebben ervaren. De Nederlander leeft gemiddeld zes jaar langer sinds de lucht in de jaren 80 schoner werd, berekende het RIVM twee jaar geleden. De laatste dertig jaar was Europa ook een van de snelst opwarmende regio's ter wereld. "Het ging met 0,4 graden per decennium”, zegt Lelieveld. De aanpak van luchtvervuiling speelt daar mogelijk een rol bij. "Maar dat moet nog worden uitgezocht.”