Door veelvuldig smartphonegebruik krijgt de schedel van veel jongeren een misvorming in de vorm van een klein 'hoorntje' achteraan het hoofd. Dat stellen Australische onderzoekers in The Washington Post.
De onderzoekers David Shahar en Mark Sayers van de University of the Sunshine Coast bekeken eerst 218 röntgenfoto's van jongeren tussen de 18 en 30 jaar. Van hen had 41 procent botsporen in de vorm van een klein hoorntje achter op hun hoofd. Later breidden ze hun onderzoek uit. Van de 1.200 foto's die ze bekeken van mensen tussen de 18 en 86 jaar had ongeveer een derde de vergroeiing die tot wel 30 millimeter groot kon worden. Hoe ouder de mensen hoe minder vaak het voorkwam. Dat was opmerkelijk want eerder kwam het uitstulpinkje juist af en toe voor bij ouderen die voorovergebogen liepen.
Oorzaak is de belasting van de hoofdspieren denken de onderzoekers. “We ontwikkelden een hypothese die stelt dat de zwaardere belasting van de spieren achteraan in de schedel veroorzaakt wordt doordat het hoofd meer naar voren en naar beneden wordt gehouden”, aldus Shahar op de Australische nieuwssite
News.com.au. “Zoals wanneer je op het kleine scherm van een laptop, een smartphone of tablet tuurt. Daardoor verschuift het gewicht van het hoofd van de botten van de ruggengraat naar de spieren, pezen en ligamenten achteraan de schedel en in de nek. Die moeten er dan voor zorgen dat het hoofd niet voorover valt.”
Doordat mensen dus zoveel op hun smartphone of tablet zitten buigen ze hun hoofd meer naar voren waardoor ze een vergroeiing krijgen in hun nek. Wat helpt is om van jongs af aan te letten op je lichaamshouding en die indien nodig bij te sturen. Benieuwd of je zelf zo'n hoorntje hebt? Je zou het moeten kunnen voelen achteraan je hoofd.