De supersaurus is waarschijnlijk de langste dinosaurus die ooit heeft geleefd. Dat concluderen wetenschappers op basis van nieuw fossielonderzoek. Het dier kon maar liefst 42 meter lang worden.
Net als veel hele lange dinosaurussen is de supersaurus een diplodocus, een ondersoort van de sauropoden, die 150 miljoen jaar geleden in Noord-Amerika leefden. De dieren hebben een lange nek, een kleine, zware romp en een lange zweepachtige staart.
ColoradoDe supersaurus werd al langer beschouwd als een van de langste dino's ooit, maar is nu officieel de langste 'gebaseerd op een behoorlijk skelet', waar overblijfselen van andere lange dinosaurussen te beperkt zijn om de lengte nauwkeurig te kunnen schatten, zegt paleontoloog Brian Curtice van het Arizona Museum of Natural History tegen Live Science.
De wetenschapper deed een nieuwe analyse van gevonden fossielen in de Amerikaanse staat Colorado. Daar zijn botten gevonden van drie dinosaurussen. Maar alle grote diplodocus-achtige botten, die nu worden toegeschreven aan de langste dino ooit, werden op dezelfde plek in de groeve aangetroffen en er werden niet twee dezelfde botten gevonden, wat kan uitwijzen dat er geen resten lagen van andere dino's. Ook waren alle grote botten ongeveer van dezelfde grootte, wat de kans ook weer groter maakt dat het om één dino gaat: de supersaurus.
Niet de zwaarsteHet dier zou minstens 39 meter lang zijn geweest van kop tot staart, maar mogelijk 42 meter lang kunnen worden, blijkt uit het onderzoek van Curtice. Daarmee is deze supersaurus misschien wel de langste ooit, maar niet de zwaarste. Die eer gaat naar de titanosaurus Argentinosaurus, die 90 ton woog en daarmee bijna twee keer zo zwaar is als de supersaurus.
Ondertussen is het langste dier ooit gemeten niet eens een dino. Dat is namelijk een 45 meter lange siphonophora (buiskwal of staatkwal) die eigenlijk uit een lange keten van poliep- en kwalvormige dieren bestaat en in zee leeft, schreef Live Science eerder al.
Bron(nen): Science Alert