Als de essentie van de mens zijn of haar hersenen zijn, dan kan de wetenschappelijke doorbraak van de Amerikaanse celbioloog Alysson Muotri het begin van het einde zijn van de mens zoals die er nu is. Voor het eerst hebben Muotri en zijn vakgroep menselijke stukjes brein gekweekt die gecoördineerde elektrische activiteit vertonen, net als bij een ongeboren baby. Hij en zijn collega's veranderden menselijke huidcellen in stamcellen en haalden ze vervolgens over om zich te ontwikkelen zoals hersencellen in een embryo.
Zelf zeggen ze dat de genezing van aandoeningen als autisme daardoor iets dichterbij is gekomen. Ethici vrezen dat er iets heel anders dichterbij komt: de gefabriceerde mens.
Het gaat vooralsnog over kleine losse klompjes cellen, die zich gedragen als hersenen, maar zeker nog geen hersenen zijn. Maar het begin is er nu wel.
De Morgen: 'Dat komt in de buurt van het beroemde griezelverhaal van Roald Dahl over de echtgenote die na het overlijden van haar dominante man diens brein met één oog eraan op kweek zet – waarna de man lijdzaam moet toezien dat de echtgenote alles doet wat hij haar had verboden.'