Was het een buitenaards ruimteschip of gewoon een platte steen? Het sigaarvormig object, dat in oktober vorig jaar door ons zonnestelsel vloog, bleef tot op de dag van vandaag voer voor speculaties. Twee Harvard-wetenschappers gooien in een nieuwe paper nog wat olie op het alien-vuurtje. Eerder deden wetenschappers Oumuamua, zoals het platte object heet, af als een gewone komeet of asteroïde, maar Abraham Loeb en Shmuel Bialy van het Harvard Smithsonian Center for Astrophysics werpen in hun artikel de hypothese op dat het ding toch een kunstmatige oorsprong heeft. Reden voor hun theorie is de 'overmatige versnelling' van het object en de 'onverwachte snelheidsverhoging' tijdens en na het verlaten van ons zonnestelsel.
Ze hebben het over technologisch geavanceerde apparatuur die mogelijk wordt aangedreven door zonnestralen, “een lichtzeil, zwevend in interstellaire ruimte”, klinkt het. Dergelijke technologie bestaat op aarde ook al. Zo gek is het dus niet vinden de wetenschappers. Het ongewone traject en de hoge snelheid zouden er op kunnen wijzen dat het ding niet langer actief is.
Maar het tweetal komt met een nog “exotischer scenario”. Ze schrijven: “Oumuamua zou weleens een volledig operationele sonde kunnen zijn die bewust richting Aarde is gestuurd door een buitenaardse beschaving.” Aangezien het ding na drie dagen weer is verdwenen, kunnen ze het niet meer bewijzen en is het wachten op een nieuwe 'reuzesigaar'.
Bron(nen): HLN