"De coronapandemie is nog lang niet voorbij. Integendeels zelfs. Hij is pas net begonnen." Dat
zegt Harvardwetenschapper William Hanage in The Guardian deze week.
De assistent-professor in de epidemiologie legt uit waarom het misleidend is om te spreken over de 'piek van de verspreiding'. "Het is niet duidelijk of we het hebben over de Matterhorn of de Tafelberg," schrijft hij. "Beiden hebben een piek, maar die is bij de ene berg heel anders dan bij de andere."
Hanage waarschuwt: "Het kan nog erger zijn, namelijk dat we te maken hebben met een bergketen. Met andere woorden, wat er nu gebeurt kan slechts een piek zijn en niet dé piek. De reden daarvoor is dat ondanks alle positieve signalen het overgrote deel van de bevolking nog niet immuun is."
Hanage benadrukt verder dat een vaccin nog ver weg is, maar dat de verspreiding van het virus kan worden vertraagd door verbeterde mogelijkheden om mensen te testen en te volgen. "Overheden overal ter wereld zoeken naar manieren om banen en bedrijven overeind te houden in tijden van lockdown, maar tegelijkertijd is er veel druk om de maatregelen snel te versoepelen," zegt de topwetenschapper.
"Ik begrijp dat dit een gigantische aanslag is op de economie, maar de dood van vele duizenden mensen is ook een groot probleem. Het is simpelweg niet mogelijk om een economie te beschermen tegen de impact van zo'n grote pandemie."