Onderzoek toont aan dat de hersenen van mensen met overgewicht of obesitas anders functioneren dan die van mensen met een gezond gewicht. Deze verschillen hebben vooral te maken met hoe de hersenen reageren op voedselinname en verzadiging. Bij mensen met obesitas registreren de hersenen minder goed dat er gegeten is, wat kan leiden tot overeten. Dit komt door een verminderde dopamine-afgifte en een verstoord beloningssysteem in de hersenen. In zijn bestseller ‘The Hungry Brain’ laat de Amerikaanse neurobioloog Stephan Guyenet zien hoeveel wilskracht overschat wordt en welke grote rol genen en het onderbewustzijn spelen. De Suddeutsche Zeitung sprak met hem. Dit is wat hij uitlegt.
De veranderingen in de hersenen kunnen deels genetisch bepaald zijn, maar worden ook beïnvloed door eetgewoonten en omgevingsfactoren. De moderne voedselomgeving speelt hierin een grote rol: calorierijke, sterk bewerkte voedingsmiddelen stimuleren het beloningssysteem op een onnatuurlijke manier, waardoor overeten wordt aangemoedigd.
Het inzicht dat obesitas niet alleen een kwestie is van wilskracht, maar ook van neurobiologie, verandert hoe we naar behandelingen kijken:
De hersenen van mensen met overgewicht werken aantoonbaar anders, wat leidt tot uitdagingen bij het reguleren van eetgedrag. Deze bevindingen benadrukken dat obesitas niet simpelweg een gebrek aan discipline is, maar een complexe aandoening met zowel biologische als omgevingsfactoren.