Hij is enorm
De
zon is gigantisch groot en zwaar. De aarde past er een miljoen keer in. En de zon vormt 99,8 procent van de massa van ons zonnestelsel.
Hij is heet
De zon is extreem heet aan de buitenkant, maar binnenin is het nog veel heter. De zichtbare buitenkant van de zon is ruim 5500 graden Celsius. De binnenkant is bijna 15 miljoen graden.
Hij staat in het midden
Copernicus was niet de eerste die bedacht dat de zon in het midden van ons zonnestelsel staat. De Griekse astronoom Aristarchus van Samos kwam 1800 jaar eerder al op het idee van een heliocentrisch stelsel.
Hij staat erg ver weg
De zon staat op 150 miljoen kilometer van de aarde. Zou je er met een gewoon vliegtuig heen kunnen vliegen, dan duurt dat 26 jaar. Zonlicht doet er 8 minuten en 19 seconden over om de aarde te bereiken.
Hij heeft een hele sterke zwaartekracht
De zwaartekracht van de zon is 28 keer die van de aarde. Iemand die op aarde een kleine 70 kilo weegt, zou op de zon 1909 kilo wegen.
Hij is op middelbare leeftijd
De zon is nu 4,6 miljard jaar oud en hij heeft nog zo’n 5 miljard jaar te gaan. Daarna gaat de zon helium verbranden en dijt hij uit tot een enorme rode gigant. Dan slokt hij Venus, Mercurius en misschien ook de aarde op. Na nog een miljard jaar verschrompelt hij tot een witte dwerg.
Hij verandert zijn polen
Elke elf jaar komt de zon in een periode van extreme activiteit, het zonnemaximum. Door het magnetisch veld draaien de noord- en de zuidpool dan om.
Hij laat je niezen
Een derde van de mensen ervaart de zogenoemde fotische niesreflex. Ze moeten niezen als ze worden blootgesteld aan zonlicht of ander scherp licht.